Sterilisatie van uw konijn

De sterilisatie van uw konijn heeft belangrijke voordelen voor haar gezondheid en gedrag. Ons ervaren team voert sterilisaties zorgvuldig uit, waarbij we de gezondheid en het welzijn van uw konijn altijd vooropstellen.

Een definitieve keuze

Sterilisatie bij konijnen

Redenen om uw konijn te laten steriliseren, zijn:

  • Uw konijn is dominant en agressief naar een ander konijn of naar mensen.
  • Uw konijn gaat sproeien in huis.
  • U wilt voorkomen dat er kleine konijntjes komen. 
  • De belangrijkste reden voor sterilisatie op jonge leeftijd is het enorm verlagen van de kans op baarmoederkanker en/of baarmoederontsteking en cystes op de eierstokken.

 

Vrouwtjes kunnen we steriliseren op het moment dat ze geslachtsrijp zijn. Dat is op de leeftijd van vier maanden. We wachten echter liever tot ze zes maanden oud zijn, omdat de ingreep best heftig is. Met zes maanden zijn de konijnen meer uitgegroeid en daardoor wat sterker. Oudere dieren kunnen nog gesteriliseerd worden. Na de leeftijd van zes jaar is het narcose risico echter groter dan wanneer ze jonger zijn.

Eten tijdens en voor de operatie

In tegenstelling tot de hond en de kat moeten konijnen ook vóór de narcose blijven eten. De redenen daarvoor zijn dat konijnen niet kunnen braken en dat hun maag-darmstelsel zo op gang blijft. Een aspect dat van levensbelang is voor konijnen. Gewoon lekker laten eten dus. Het is fijn wanneer u wat van de eigen voeding en hooi meeneemt naar de praktijk. 

De operatie

Tijdens de operatie openen we de buik middels een snede. Dan zoeken we de baarmoederhoornen waaraan de eierstokken vastzitten. Met hechtdraad binden we de eierstok boven en onder af, zodat we de eierstok kunnen wegknippen. Als de baarmoeder er niet goed uitziet om wat voor reden dan ook, wordt ook deze afgebonden en verwijderd. Daarna sluiten we de buik weer. Met tien dagen zit de wond goed dicht.

Opvang thuis na de operatie

Het is van belang dat u de kooi waar uw konijn bij thuiskomst ingaat, goed schoonmaakt en er geen stro in legt. Een plukje hooi, water, een voederbakje en als bodembedekking een handdoek is voldoende. De wond heeft tien dagen nodig om te helen maar na vijf dagen mag ze weer lekker op haar normale bodembedekking.

Afhankelijk van het jaargetijde waarin u uw konijn aanbiedt voor sterilisatie is het advies om haar de eerste dag binnen te houden. Let er op dat uw konijn dezelfde dag weer gaat eten. Eet of keutelt uw konijn niet na de operatie? Neem dan contact op met ons.

Voorkomen is beter dan genezen door middel van ons Vetplan®

Voor een volledige ontzorging en de beste behandeling wat betreft vaccinatie, voorkomen van myiasis en de juiste voeding kunt u gebruik maken van het Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »