Een allergie of overgevoeligheidsreactie is een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij honden. We zien hierbij klachten variërend van af en toe een beetje jeuk tot enorme jeuk waarbij ze onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.
Oorzaak
De problemen worden veroorzaakt doordat de hond overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bij uw hond kan sprake zijn van een allergische reactie op huisstofmijt of bijvoorbeeld pollen. Ook voedsel kan allergieën opwekken.
Werking
Wanneer een dier in contact komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort, reageert hij hierop met een afweerreactie. Bij een allergische reactie gebeurt dit ook, maar dan overdreven. Er is dus sprake van een soort paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn maar al te goed zichtbaar: jeuk!!
Verschijnselen
Het meest opvallende verschijnsel is dus jeuk. Terwijl honden met vlooien en anaalklierontsteking vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, kunnen honden met een allergie overal jeuk hebben. Deze dieren likken en knagen aan hun poten en tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan hun buik en oren.
Diagnose
De meeste honden met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijft namelijk het hebben van vlooien. Bij sommige dieren kan een enkele vlooienbeet al weken jeuk veroorzaken (vlooienbeetallergie). Je hoeft vlooien niet altijd te zien en toch kan een dier last hebben! Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een hond allergisch is, is het dus van belang eerst alle andere oorzaken uit te sluiten. Dit kan het beste door op consult te komen met uw hond. De dierenarts bekijkt en onderzoekt de huid dan uitgebreid. Wanneer het vermoeden bestaat dat het om een voedingsallergie gaat zal de dierenarts een dieetvoeding voorschrijven. U geeft uw hond 8 weken lang alleen deze voeding. Is er na 8 weken een verbetering zichtbaar dan is een voedingsallergie waarschijnlijk. Wanneer de dierenarts een vermoeden heeft dat uw hond een omgevingsallergie heeft kan er door middel van een allergietest (bloed of huid) gekeken worden naar waar uw hond allergisch voor is. Op basis van deze uitslag kan er een verder plan gemaakt worden voor een behandeling.
De bloedtest
Tegenwoordig kun je vrij eenvoudig door bloed af te nemen mogelijke oorzaken van allergie oftewel atopie aantonen. Het bloed wat we afnemen sturen we op naar een laboratorium. Zij testen dit vervolgens op een vaste groep bekende allergenen.
De huidtest
Voor een huidtest kunnen wij u doorverwijzen naar een dermatoloog. Bij deze test wordt er een stukje vacht weggeschoren. Hier worden vervolgens een aantal allergenen geïnjecteerd in de huid. De huid wordt daarna beoordeeld op zwelling en roodheid.
Behandeling bij omgevingsallergie
Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw hond allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het soms goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet altijd zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang medicijnen nodig hebben. Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten waardoor de allergie wordt veroorzaakt (allergietest), daarna wordt de patiënt ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen. Zo kunnen de klachten afnemen of verdwijnen.
Behandeling bij voedingsallergie
Heeft uw dier een voedingsallergie, dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. Bij een voedingsallergie reageert het lichaam vaak op bepaalde eiwitten in het voer. In de dieetvoeding die wij meestal voorschrijven zijn de eiwitten in hele kleine stukjes “geknipt”. Doordat deze stukjes zo klein zijn herkent het lichaam ze niet meer als eiwit en reageert hier dus niet allergisch op. Ook is er dieetvoeding waar maar 1 specifiek soort eiwit inzit. Dit is dan een eiwit waar veel dieren nooit mee in aanraking zijn geweest (zoals bijvoorbeeld hert of eend) waardoor de kans op allergie klein is. Beide soorten voeding mogen gewoon levenslang gegeven worden. Maar u kunt uiteraard ook verder uitzoeken waar uw hond precies allergisch voor is. Dit doet u door steeds een nieuw eiwit/ingrediënt toe te voegen aan de dieetvoeding die u geeft. U geeft dit eiwit vervolgens een aantal weken. Wanneer er geen klachten ontstaan in deze weken is het hoogstwaarschijnlijk een eiwit waar uw hond gewoon tegen kan. Vervolgens kunt u een weer een nieuw eiwit proberen. Er is veel onderzoek gedaan naar voedingsallergie bij honden en hieruit blijkt dat in de meeste gevallen honden allergisch zijn voor kip, rund, tarwe, zuivel, soja en/of eieren. Het vergt veel van u als eigenaar om dit allemaal uit te zoeken. Wij helpen u daar dus ook graag mee. Samen kunnen we een plan van aanpak maken!
Erfelijkheid
Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben, mogen we aannemen dat allergie in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommige lijnen binnen een ras meer problemen hebben. Het is raadzaam niet te fokken met allergische dieren.