De meeste katten die (deels) binnen gehouden worden, doen hun behoefte netjes op de kattenbak. Soms gebeurt dit echter niet en dan vormt dit gedrag een groot probleem voor u als eigenaar.
Mogelijke redenen waarom de kat het naast de bak doet:
- Wanneer de kat een blaasontsteking/blaasgruis/blaassteen heeft, kan het zijn dat er op andere plaatsten geplast wordt dan op de bak. Vaak zijn dit kleine plasjes, soms vermengd met bloed, maar dit hoeft niet altijd. Bij problemen met plassen naast de bak is ons eerste advies om urine langs te brengen op de praktijk. Zo kunnen we een medische oorzaak uitsluiten of bevestigen. Wij verkopen speciale korrels voor in de kattenbak waarmee u de urine goed kunt opvangen. Als dit niet lukt omdat de kat helemaal niet/niet meer in de bak plast dan kunt u ook met een spuitje of pipetje wat urine van de vloer halen. Het is belangrijk dat de urine zo vers mogelijk is voor ons onderzoek. Wij vragen u daarom om dit binnen 3 uur na opvangen op de praktijk te brengen. Het beste kunt u de urine in tussentijd gekoeld bewaren. Het kan zijn dat urine van de vloer niet schoon genoeg is, of dat het u helemaal niet lukt om urine op te vangen. In dat geval kunnen we door middel van een blaaspunctie wat urine uit de blaas van de kat halen. De meeste katten laten dit probleemloos toe. Soms kan het noodzakelijk zijn om het urine onderzoek aan te vullen met een lichamelijk onderzoek of een bloedonderzoek. Er kunnen namelijk nog een aantal andere medische oorzaken zijn voor het in huis plassen.
- Sommige kittens zijn niet bakzindelijk gemaakt door de moeder, hetzij omdat de moederpoes het ook niet was, hetzij omdat de kittens te vroeg bij de moeder zijn weggehaald. Het kan helpen om het kitten op vaste tijden op de bak te plaatsen en te belonen wanneer er op de bak geplast wordt. Ook kan je het gedrag van de kitten goed in de gaten houden. Wanneer hij gaat draaien en op zoek gaat naar een plekje zet je hem gauw op de bak.
- Ook katten die altijd gewend zijn geweest om hun behoefte buiten te doen zullen moeten leren om de kattenbak te gebruiken. Het kan in dat geval helpen om de bak dan te vullen met 50% kattenbakvulling en 50% grond uit de tuin.
- De plaats van de kattenbak is erg belangrijk. Vooral nerveuze dieren willen graag een rustige plek, het liefst in een hoek. Soms helpt een overdekte bak om de kat zich veiliger te laten voelen, maar anderen hebben een hekel aan een dak boven hun hoofd. Oudere katten hebben soms ook moeite met de instap of het luikje. Zorg dat je de bak aanpast naar de behoefte van je kat. De bak moet makkelijk bereikbaar zijn. Als er meerdere dieren in één huis wonen is het verstandig om meer bakken neer te zetten. De regel hierbij is dat je net zoveel kattenbakken neerzet als dat er katten zijn, plus 1 extra. De meeste katten doen hun behoefte niet in de buurt van hun etensbak. Houd daar rekening mee met het zoeken naar een geschikte plek.
- Sommige katten hebben een hekel aan bepaalde soorten kattenbakvulling. Dit kan omdat de scherpe steentjes niet lekker voelen aan de pootjes of omdat bijvoorbeeld de geur hen niet aanstaat (bij geparfumeerde kattenbakvulling). Het loont dan ook de moeite om een ander soort vulling te proberen.
- Soms gebruiken katten de bak niet meer zodra deze één of enkele keren gebruikt is of zodra er een andere kat op geweest is. In dat geval moet de bak zeer regelmatig verschoond worden. Bij nerveuze katten echter iets minder vaak, zodat de geur van de eigen urine de bak tot een vertrouwde plaats maakt voor de kat.
- Veranderingen van leefsituatie is een heel belangrijke oorzaak van in huis plassen.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de geboorte van een kind, aanwezigheid van een logee, aanschaf van een nieuw huisdier, een verbouwing, nieuwe voorwerpen in huis of stress/ruzie van mensen in huis. Soms zijn het maar kleine dingen of veranderingen die voor dit gedrag kunnen zorgen. Probeer dus eens rustig en kritisch na te gaan of er de laatste tijd dingen veranderd zijn in uw huishouden.
- Wanneer de kat last heeft van obstipatie kan de kat soms ook naast de bak gaan plassen. Controleer bij problemen met naast de bak plassen dus ook altijd of de ontlasting van de kat wel goed is en wel op de bak gedaan wordt. Ook wanneer de kat obstipatie problemen of blaasproblemen heeft gehad die voorbij zijn kan hij de bak soms associëren met pijn. Dan is het vaak nodig om een nieuwe bak een andere plaats te geven.
- In ernstige gevallen helpt het soms om de kat gedurende één week op te sluiten in één kamer, zodat hij weer het onderscheid leert tussen de plaats om de behoefte te doen en de gewone leef- en eetruimte. Als het goed gaat kan de kat geleidelijk weer in de rest van het huis worden toegelaten, de eerste tijd alleen onder toezicht.
Schoonmaken
Bevuilde plaatsen moeten eerst zorgvuldig worden schoongemaakt en weer helemaal droog zijn voordat de kat weer in de ruimte wordt toegelaten. Het beste kan schoon worden gemaakt met een warm sopje van vloeibare zeep en daarna met spiritus (wel eerst uitproberen of de ondergrond hier tegen kan). Gebruik nooit ammonia, want dit ruikt voor de kat als urine. Als de kat één of enkele vaste plaatsen heeft om zijn behoefte te doen kan het helpen om na het schoonmaken enkele dagen een bakje met wat voer neer te zetten op deze plaats. De meeste katten zullen niet plassen in de buurt van een voederplaats.
Straffen
De kat mag nooit gestraft worden voor zijn gedrag. Hierdoor wordt het dier angstig en zal nog meer geneigd zijn om de behoefte op ongewenste plaatsen te doen.
Stress
Wanneer stress de oorzaak is van het in huis plassen zijn er een aantal dingen die je kan doen. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de stress (zoveel mogelijk) weg te nemen. Wanneer je de oorzaak van de stress niet goed weet of wanneer het niet mogelijk is om weg te nemen, zoals bijvoorbeeld bij de geboorte van een baby, zijn er een aantal andere dingen die je kan doen. Wij kunnen bijvoorbeeld een spray of een verdamper bestellen van Feliway. Bij gebruik van deze spray of verdamper in huis (niet op de kat!) komen er feromonen vrij. Feromonen ruiken hetzelfde als de natuurlijke stoffen die je kat normaal een gevoel van vertrouwen en veiligheid geven. Ook kan er gekozen worden voor een voedingssupplement zoals bijvoorbeeld de Zylkene. Dit zijn capsules met poeder wat langdurig ingezet kan worden bij gedragsproblemen. Tot slot bestaat er voeding, de Royal Canin Calm, die helpt de gemoedstoestand van je kat te ondersteunen. Wanneer het plasgedrag van uw kat een groot probleem blijft en medische oorzaken uitgesloten zijn, kunnen we u altijd doorverwijzen naar een gedragsdeskundige.