Giardia lamblia kan zowel bij mensen als ook bij honden, katten, konijnen, cavia’s en andere dieren in het maagdarmstelsel voorkomen. Het zijn microscopisch kleine, eencellige organismen. Giardia is een parasiet, dit betekent dat hij zich op kosten van de gastheer (mens of dier) voedt. Een paar jaar geleden was giardia bij ons nog tamelijk onbekend maar tegenwoordig komen infecties met Giardia steeds vaker voor. Op dit moment staan zij, na worminfecties, op de tweede plaats bij parasieteninfecties in de hele wereld. Ongeveer 10% van de wereldbevolking is met Giardia geïnfecteerd. Een infectie met Giardia lamblia wordt ook wel giardiasis of lambliasis genoemd.
Besmetting Giardia
Giardia kan door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen worden; het is vaak al voldoende wanneer uw hond aan ontlasting ruikt of uit een besmette regenplas drinkt. Ook besmet fruit, groente, zwemmen in besmet water, in aanraking komen met mensen die hun handen niet hebben gewassen of bijvoorbeeld vliegen kunnen de ziekteverwekkers overdragen. Giardiasis is een zoönose. Dit betekent dat de ziekte van dieren op mensen kan worden overgebracht en andersom. Maar de meeste besmettingen verlopen van dier naar dier en van mens naar mens. Bij gezonde, volwassen mensen met een goede weerstand zal besmetting met deze parasiet doorgaans geen klachten geven. Bij kinderen, oudere mensen of mensen met een verminderde weerstand kan Giardia klachten geven die vergelijkbaar zijn met de klachten bij de hond en kat (verstoorde darmfunctie).
Ontwikkeling en verspreiding Giardia
Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Aan de buikzijde van de parasiet zit een soort zuignap waarmee ze zich aan de darmwand vasthechten en deze daardoor beschadigen. Bovendien vermenigvuldigen ze zich heel snel door celdeling. In het laatste stuk darm verandert iedere parasiet in een cyste. Dit betekent dat hij zich inkapselt. Daarna worden deze cysten met de ontlasting uitgescheiden. Binnen dit cysten-stadium is Giardia voor veel desinfectiemiddelen niet gevoelig. Op vochtige en koele plaatsen kunnen ze soms zelfs meerdere maanden overleven. In dit cystenstadium is Giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen!
Ziekteverschijnselen Giardia
Oudere honden en katten hebben zelden symptomen wanneer zij besmet zijn met Giardia. Zij kunnen echter zonder zelf ziek te zijn Giardia met de ontlasting uitscheiden. Wanneer uw dier dus geen diarree heeft, is dit geen garantie dat hij geen giardiasis heeft! Pups, jonge of zieke honden en katten, evenals gestreste dieren lijden bij een besmetting met Giardia vaak aan chronische diarree. Hier kan slijm bij zitten en soms ziet de ontlasting er vettig of een beetje geel uit. Ook kan er sprake zijn van bloederige diarree. Meestal hebben deze dieren wel trek maar vallen toch af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts. Er kan ook bloedarmoede of jeuk/eczeem ontstaan. Bij een langere besmetting kan de weerstand steeds lager worden waardoor er meer kans is op andere ziekten en/of aandoeningen. Ook kan de vacht na verloop van tijd dof worden.
Diagnose Giardia
Wanneer er een vermoeden is dat uw dier Giardia heeft vragen wij u ontlasting te brengen. Wanneer u dit bij ons op de praktijk brengt kunnen wij in ons eigen laboratorium een test inzetten. U krijgt dan dezelfde dag nog de uitslag van de test.
Een positieve test, wat nu?
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. De Giardia parasiet sterft pas bij minstens 70°C heet water. Belangrijk is ook dat alles goed droogt daarna. Water- en voerbakjes kunt u iedere dag met kokend water uitspoelen. Vergeet ook niet om speelgoed met regelmaat te wassen of deze tijdelijk (na wassen en desinfecteren) weg te leggen. Ga met uw hond ergens wandelen waar niet zoveel andere honden zijn en neem een poepzakje mee. Zo vermindert u het besmettingsgevaar. Na het uitlaten van de hond kunt u de anus schoonmaken met een lichte zeepoplossing (vergeet geen handschoenen aan te trekken). Bij honden en katten met een lange vacht kunt u haar rond de anus wegknippen, zodat u deze beter kunt schoonhouden. Was de achterhand van de hond goed met shampoo op de derde en laatste dag van de behandeling. Ook uw eigen hygiëne is belangrijk. Zorg dat iedereen in huis met regelmaat de handen wast.
Behandeling Giardia
Bij een positieve test krijgt u voor uw hond of kat voor 5 dagen Fenbendazol (Panacur®) voorgeschreven. Hierna behandelt u 7 dagen niet en vervolgens geeft u weer voor 5 dagen Panacur®. Gebruik in de toekomst ook Panacur® als normale ontworming voor uw hond. Dit middel behandelt spoelwormen en Giardia.