Sterilisatie van uw hond
Als dierenarts zijn wij voorstander van sterilisatie bij honden. Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, biedt sterilisatie ook gezondheidsvoordelen op de lange termijn. Ons ervaren team voert sterilisaties uit met zorg en precisie, waarbij we de gezondheid en het welzijn van uw hond altijd vooropstellen. U kunt vertrouwen op een professionele en veilige procedure voor uw geliefde viervoeter.
Een weloverwongen keuze
Sterilisatie bij honden
Een hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren uw hond op jonge leeftijd te laten steriliseren, maar niet tijdens de loopsheid.
Er zijn een aantal belangrijke redenen om uw hond op jonge leeftijd te laten steriliseren. De kans op melkkliertumoren op latere leeftijd wordt met heel veel procenten verkleind. Hoe jonger de teef wordt gesteriliseerd, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans op melkkliertumoren. Daarnaast voorkomt het een baarmoederontsteking. Een baarmoederontsteking bij een hond is een zeer ernstige ziekte. Om het dier op dat moment te redden is een operatie nodig. De prognose van de gehele ingreep is dan altijd gereserveerd.
Voor- en nadelen
Enkele andere voordelen, weliswaar van minder belang zijn: de hond wordt niet meer loops, er is geen kans meer op ongewenste dekking, en uw hond kan niet meer schijnzwanger worden. Een nadeel van een sterilisatie is dat uw hond meer kans heeft op overgewicht. Met een strikt voerbeleid en/of een caloriearm dieet is uw hond echter keurig slank te houden. Vraag naar de mogelijkheden in de kliniek.
Werkwijze
Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk? Wij plaatsen bij voorkeur een infuus zodat we de narcosemiddelen direct in de bloedbaan toe kunnen dienen. Wanneer dit om welke reden dan ook geen optie is, geven we een injectie in de spier. Als de hond slaapt plaatsen wij een tube (buisje) in de luchtpijp zodat we tijdens de operatie zuurstof en gasnarcose toe kunnen dienen. Verder sluiten wij de hond aan op onze bewakingsapparatuur om het risico van de narcose/ operatie tot een minimum te beperken. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en de baarmoeder. Na de operatie kan uw hond rustig bijkomen in de opnameruimte. Wanneer ze goed wakker is, mag ze weer naar huis. Voor thuis krijgt u een nazorgformulier met extra informatie in verband met de operatie.
Honden behandelingen
Onze speciale programma's voor honden
Wilt u volledig ontzorgd worden en beste preventieve behandeling voor uw hond? Lees dan verder over ons Vetplan®.
Actueel / blog
Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.
Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.
Ernstig zieke honden door kauwen op bot.
Let op! Bij de landelijke inspectiedienst NVWA zijn inmiddels 47 meldingen binnengekomen van ernstig zieke honden nadat ze op een bepaald soort bot hebben gekauwd.
Hyperthyreoïdie bij de kat
Wat is hyperthyreoïdie? Hyperthyreoïdie is een aandoening van de schildklier. De schildklier is een klein orgaan wat in de hals ligt. Het bestaat uit twee
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…
Sinds februari dit jaar zijn wij de trotse eigenaren van een dentaal röntgenapparaat. Hiermee kunnen we dus specifiek röntgenfoto’s maken van het gebit. Dit apparaat